Istoria Grand Slamurilor

Wimbledon
Primul campionat de tenis de la Wimbledon a avut loc in 1877, la All England Lawn Tennis si la Clubul de Crichet in Wimbledon, Londra, Marea Britanie. Evenimentul a fost organizat initial pentru a strange bani pentru a repara un cilindru la un club privat, dar in schimb, a evoluat si a devenit cel mai prestigios eveniment de tenis din intreaga lume.


Wimbledon 1877
La primul Wimbledon a fost organizat concurs de single-barbati, femeilor nu li s-a permis sa joace pana in 1884, cand s-au adaugat probele single pentru femei si dublul pentru barbati. Spencer Gore a castigat primul titlu dintr-un tablou cu 22 de jucatori, facandu-l instantaneu si pentru totdeauna faimos ca fiind primul campion de tenis de la Wimbledon. Aproximativ 200 de spectatori au platit un siling fiecare pentru a vedea meciul final in 1877.


In primul an, jucatorii purtau palarii si legaturi si li se cerea sa poarte incaltaminte fara tocuri. Culorile de la Wimbledon au fost intotdeauna violetul si verdele, iar jucatorii  purtau aproape numai alb. Terenul rezervate pentru finala este cel mai renumit la Wimbledon si este cel mai prestigios din toate cele 19 terenuri. Terenurile 1 si 2 gazduiesc, de asemenea, campionate de tenis.
Primul campionat de Wimbledon a fost jucat la un club privat situat pe strada Worple; clubul si-a mutat activitatea la Church Road in 1922 si a fost supus mai multor renovari de atunci. Evenimentul se desfasoara pe o perioada de 2 saptamani in iunie si de sase saptamani de la prima zi de luni in luna august. Numai de 3 ori in istoria sa de peste 100 de ani, evenimentul a durat mai mult din cauza ploii.


Wimbledon Trivia
Destul de interesant este faptul ca Campionatul de la Wimbledon este inca jucat pe iarba. Dunlop Slazenger ofera mingi de tenis la Campionatul de la Wimbledon din 1902. Campionul de la single barbati castiga o cupa de argint aurit si campioana de la single femei-castiga o tava de argint cunoscuta sub numele de Dish Rosewater. Capsunile si smantana este mancarea traditionala de la Wimbledon.
 

Australian Open

Turneul Australian Open este primul turneu de Mare Slam tinut in fiecare an, in luna ianuarie in Melbourne Park. Primul turneu a avut loc in 1905 si s-a desfasurat pe iarba pana in anul 1987. Din 1988, turneul s-a mutat pe terenul de la Melbourne Park. Mats Wilander este singurul jucator care a castigat acest turneu tinut atat pe iarba, cat si pe Rebound Ace (o suprafata de ciment acoperita cu cauciuc si fibra de sticla).
Ca si la celelalte turnee de Mare Slam, Australian Open are competitii pentru barbati si femei atat la simplu, cat si la dublu si mixt.  Principalele terenuri folosite la acest turneu sunt Rod Laver Arena si Hisense Arena, care sunt dotate cu acoperisuri retractabile astfel incat daca pe parcursul unui meci incepe sa ploua acesta san u fie oprit. Australian Open si Wimbledon sunt singurele turnee de Mare Slam care au terenuri acoperite.


Tinut in mijlocul verii australiene, turneul este faimos pentru zilele sale extrem de calduroase.
Australian Open este un turneu care se bucura de o asistenta numeroasa, in 2009 turneul s-a bucurat de  un public record: 66,018. Evenimentul aduce economiei australiene an de an in jur de 38 de milioane de lire sterline.
In 2008 suprafata Rebound Ace, care fusese folosita in Melbourne Park in ultimii 20 de ani, a fost inlocuita cu una acrilica, numita Plexicushion Prestige. Principalul beneficiu al noii suprafete este ca retine mai putin caldura, dar si ca este mai consistenta.
Aceasta schimbare a dus la modificarea tuturor suprafetelor ale turneului. Schimbarea a fost controversata din cauza asemanarii cu DecoTurf, suprafata utilizata la US Open.


Castigatorii single-urilor, din 2009, au fost Rafael Nadal si Serena Williams. La dublu masculin, castigatorii au fost Bob si Mike Bryan, iar la dublu feminin, castigatoarele au fost Serena si Venus Williams - prima data in istorie ca ambele competitii de dublu au fost castigate de frati. La dublu mixt, castigatorii au fost Sania Mirza si Mahesh Bhupathi.


Primul U.S. Open

Istoria US Open-ului isi incepe istoria pe vreamea cand a era doar un sport exclusiv pentru clasa superioara a societatii,  in care campionul turneului US Open castiga 17 milioane dolari. Anual, in medie, peste 600 de barbati si femei vin pentru a concura la acest eveniment dotat cu premiu atat de mare.


US Open provine de la doua turnee separate: concursul pentru barbati si concursul pentru femei. In august 1881 s-a desfasurat primul turneu pentru barbati si a avut loc la Cazino Newport. Campionatul a fost cunoscut sub numele de US National Single pentru barbati in care numai membrii puteau sa concureze. 6 ani mai tarziu, in 1887, US National Single pentru femei a avut loc la Philadelphia Cricket Club. In 1889 Campionatul de dublu feminin a avut loc impreuna cu campionatul SUA de dublu mixt.


US Open-ul a inceput in 1968, si a fost compus dupa fuzionarea a 5 evenimente de la West Side Tenis Club in Forest Hills, Queens. Pentru prima data in istoria US Open-ului, precum si pentru turneele anterioare, profesionistilor li s-a permis sa concureze. Concursul a avut 159 de jucatori si premiul in bani a fost in total de 100 de mii de dolari. Fiind compus din ultimele 5 evenimente, US Open a fost initial jucat pe iarba. In 1975, istoria US Open-ului a adus o alta schimbare. Jucatorul a trecut de la iarba, pe zgura, iar mai târziu pe DecoTurf, care este cunoscută si sub denumirea "terenuri dificile", in 1978. Campionul US Open, Jimmy Connors este singurul om care a castigat pe toate cele trei suprafete in toate orasele din istoria US Open.

Primul Open francez - Tournoi de Roland-Garros

Open-ul francez a fost primul turneu gazduit de Stade de France in 1891, la inceput, a fost o competitie inchisa, in care numai barbatii puteau concura. Abia mai tarziu, turneul a luat numele modern de Tournoi de Roland-Garros si a devenit deschis si pentru femei si concurenti internationali.
Astazi, Open-ul francez este al doilea turneu de Grand Slam calendaristic din lume şi primul eveniment francez de tenis. Primul turneu de tenis a fost nu a fost o afacere prea profitabila cu primul castigator French Open, H Briggs, care a jucat pe o suprafata de iarba si in fata unei maini de spectatori.


Castigatorul inaugural al Open-ului francez a cauzat ceva agitatie,pentru ca H. Biggs a fost, de fapt, un englez care locuia in Paris si care a intrat in concurs pe un pariu. Intr-adevar, acest turneu francez inchis a atras un numar mare de jucatori englezi care aveau resedinta in Franta de-a lungul anilor. Istoria Open-ului francez spune ca turneul a fost deschis jucatorilor internationali in 1925.
Primul turneu de adevarat de Open francez a fost jucat la Stade de Roland-Garros in 1925. Turneul insa nu a fost "deschis", in sensul modern, si toti jucatorii au fost clasificati ca si amatori la momentul respectiv. Primul castigator al Open-ului francez a  fost Rene Lacoste care l-a invins pe Jean Borota cu scorul de 7-5, 6-1, 6-4.


Rene Lacoste a fost poreclit “crocodilul", si astazi putem vedea logo-ul sau pe toate tricourile Lacoste. Turneul francez era in continua crestere si Lacoste impreuna cu alti trei jucatori francezi, care au devenit cunoscuti sub numele de patru "muschetari", au dominat Cupa Davis in 1928 in Philadelphia. Trofeul turneului francez pentru barbati este cunoscut astazi ca “Coupe de Mousquetaires” in cinstea lor.
Istoria turneului francez a fost facuta in 1968, cand a devenit primul concurs de de tenis din lume major care accepta, atat amatori cat si profesionisti. Acest lucru a dus la o finala australiana, si primul castigator a fost Ken Rosewall care a invins un compatriot cu  6-3, 6-1, 2-6, 6-2 intr-un final palpitant vizionat de peste 30.000 de spectatori.


Astazi, Turneul Roland Garros detine locul lui impreuna cu US Open, Australian Open, si Wimbledon si constituie una din competitiile majore la care jucatori foarte putini au reusit sa cucereasca totul. Stade de Roland-Garros, de asemenea, gazduieste faimosul "Tenniseum," un muzeu dedicat istoriei Open francez.

                                                                                                                                                                                                 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu